Tak, czy nie dla diety bezglutenowej?

Jeszcze parę lat temu na dietę bezglutenową decydowały się osoby, które miały przeciwwskazania medyczne do niespożywania tychże produktów. Aktualnie coraz częściej decydują się na nią osoby, które nie cierpią na żadne przypadłości. Zapraszam Was do lektury mojego wpisu związanego z tym modelem żywienia się!

Początkowa dieta bezglutenowa była stosowana przez osoby chorujące na celiakię. Polega ona na niestosowaniu w posiłkach produktów, które zawierają gluten (co nie trudno się domyśleć ;-). Są to przede wszystkim naturalne lub przetworzone zboża, takie jak: żyto, pszenica i jęczmień. Dyskusyjną kwestią jest owies. Wiele badań udowodniło, że jest on bezpieczny dla osób chorych.

Osoby chore na celiakie muszą stosować dietę bezglutenową do końca życia, bez żadnych odstępstw. Gluten należy wyeliminować już u niemowlaków!

Są też osoby, które unikają glutenu, ponieważ uważają, że w ten sposób schudną. Moim zdaniem jednak problemem nie jest gluten, lecz wszelkiego rodzaju spulchniacze stosowane przy wyrobie pieczywa. A Wy co sądzicie na ten temat?

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s